top of page

Vad är en välsignelse?


välsignelse

I artikeln med titeln “Hur ska jag tolka löftena i psalm 91?” framförde jag en ny fråga rörande karaktären av Guds välsignelser. Jag reflekterar över hur vi bör definiera välsignelser i en värld där jordiska begrepp som framgång, lycka och välstånd inte helt och hållet fångar deras verkliga innebörd. Denna frågeställning inspireras av observationer kring uttryck för välstånd och välfärd i psalm 91, samt det paradoxala öde som många heliga har konfronterats med här på jorden. Jag analyserar psalmens löften genom dess sista verser, 14 till 16:


14 "Han älskar mig, därför ska jag befria honom, och jag ska beskydda honom eftersom han känner mitt namn. 15 Han ropar till mig och jag svarar honom.

Jag är med honom i nöden, jag ska rädda honom och ge honom ära.

16 Jag ska mätta honom med långt liv och låta honom se min frälsning."


Jag argumenterar för att teman som befrielse, beskydd, närvaro vid nödrop, räddning, ära, ett långt liv och att skåda Guds frälsning måste tolkas på ett unikt sätt mot bakgrund av exempel som martyren Stefanus, som stenades till döds under sitt evangeliserande (Apostlagärningarna 7:58), Jakob, Herodes broder, som blev avrättad med svärd på order av Herodes Agrippa (Apostlagärningarna 12:1-2), och aposteln Paulus som enligt traditionen avrättades i Rom genom halshuggning (som antyds i 2 Timotheosbrevet 4:6-8). Dessutom framhäver jag Kristus själv, som korsfästes vid 33 års ålder.


En bredare verklighet

I psalmen framställs det som att personer som Stefanus, Jakob och Paulus erhöll befrielse, beskydd och seger, samt andra löften Gud ger sina troende. Dock uppfylldes dessa löften inte på jorden. Det är avgörande att förstå att Guds verkliga plan sträcker sig bortom vår fysiska värld, kroppar och liv, in i evigheten och den andliga sfären. I denna större verklighet triumferade Stefanus när himlen öppnades och Kristus Jesus från sin himmelska tron bevittnade hans martyrdöd och välkomnade honom med ära. Vad som framstår som ett nederlag i den fysiska världens ögon, var i evighetens ljus en seger i trofasthet och mod. I denna utvidgade verklighet härskar Kristus som kung över allt och alla, och det är i hans eviga rikes ljus som alla orättvisor som sker i vårt jordiska liv blir en fördömelse för dem som utför dem, eftersom de redan är dömda. Utan denna utökade verklighet är det omöjligt att förstå Guds plan, löften och vilja, vilket innebär att det även blir omöjligt att leva i helighet, hopp och kärlek. Om detta bredare perspektiv ignoreras, blir vi begränsade till de år vi lever på jorden och underkastade det jordiska. Det är felaktigt att hävda att alla kristna bör fokusera enbart på materiellt välstånd och framgång, som hälsa, rikedom och jordiska framgångar i arbete och äktenskap, utan konflikter. Att reducera de heligas böner och aktiviteter till endast denna världens välfärd missar den större bilden av Guds plan och rike.


Herren uttrycker själv att troende kan komma att offra sina liv, men att de inte bör frukta, för inte ens ett hår på deras huvuden kommer att gå förlorad (Lukas 21:16-19). Detta kan verka paradoxalt. Men utan att beakta den bredare, andliga verkligheten, kan man inte fullt ut förstå Herrens ord. På samma sätt kan man uppleva framgångar på jorden, som rikedom, hälsa och berömmelse, men ändå förlora i evighetens ljus. Bibeln varnar att det är svårt för de rika att komma in i himmelriket (Matteus 19:24), eftersom rikedom i sig kan bli ett hinder för andlig utveckling och frälsning. Käre läsare, detta leder tillbaka till den inledande frågan i texten: Vad är då en verklig välsignelse? Begreppet måste ses i ljuset av den eviga verkligheten för att fullt ut förstås.


Välsignelse 

Jag försöker mig på en definition: välsignelser är ett tillstånd av Guds gunst och välbehag. Detta innefattar en djupgående andlig, emotionell och ibland fysisk välfärd. Välsignelser är inte bara begränsade till materiella eller yttre framgångar utan inkluderar främst andlig rikedom och inre frid. Nyckelaspekter av välsignelser inkluderar:


  1. Andlig närvaro och frid: Att känna Guds närvaro i sitt liv, vilket ger inre frid, styrka och vägledning (Filipperbrevet 4:7).

  2. Relation med Gud: Att ha en personlig relation med Gud genom Jesus Kristus, vilket inkluderar frälsning, förlåtelse för synder och evigt liv (Johannes 3:16).

  3. Andlig tillväxt och karaktärsutveckling: Utvecklingen av andliga kvaliteter och mognad, exempelvis kärlek, tålamod och ödmjukhet (Galaterbrevet 5:22-23).

  4. Förmågan att välsigna andra: Att kunna påverka andra människors liv positivt och vara ett redskap för Guds kärlek och nåd (Matteusevangeliet 5:16).

  5. Fysisk och materiell provision: Även om detta inte är det främsta fokuset, kan välsignelser också inkludera materiell försörjning och fysiskt välbefinnande, vilket speglar principen om tillräcklighet snarare än överflöd. Detta innebär att Gud förser oss med det vi behöver för att leva och tjäna Honom (Matteusevangeliet 6:33, Filipperbrevet 4:19, 1 Timoteusbrevet 6:8).

Dessa aspekter av välsignelse visar på en bred och omfattande förståelse av konceptet i en Biblisk kontext, där fokus ligger på andlig tillväxt och välbefinnande, snarare än enbart materiella eller yttre framgångar - samtidigt som dessa inte utesluts.


Så hur vet du att du är välsignad?

Så, hur vet du att du är välsignad? Låt oss använda de tidigare nämnda kriterierna för att ställa frågor som hjälper dig att identifiera om du lever i ett tillstånd av Guds välsignelse:


1. Känner jag Guds närvaro i mitt liv? Upplever jag en känsla av frid och vägledning som kommer från min tro?

2. Har jag en personlig relation med Gud? Känner jag mig förbunden med Gud genom bön, tillbedjan och Bibelstudier?

3. Upplever jag andlig tillväxt? Ser jag tecken på utveckling i min karaktär, såsom ökad kärlek, tålamod och ödmjukhet?

4. Påverkar jag andra positivt? Är mitt liv och mina handlingar en källa till välsignelse och uppmuntran för de runt omkring mig?

5. Har jag det jag behöver för att leva och tjäna? Känner jag att mina grundläggande behov är tillgodosedda, även om jag inte har överflöd?


Genom att reflektera över dessa frågor kan du se hur Guds välsignelser visar sig i ditt liv, vilket ger en djupare förståelse och uppskattning av din andliga resa.

コメント


bottom of page